- Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden maximaal 1.000 euro tegemoetkoming per jaar van de overheid aanvragen om daarmee een opleiding te volgen.
- Het nieuwe initiatief heet het STAP-budget, vervangt het de belastingaftrek voor scholing en moet vooral de drempel voor het volgen van een opleiding verlagen.
- De oude regeling was ondoorzichtiger en vereiste een voorschot, maar was aantrekkelijker voor mensen die duurdere opleidingen volgden.
- Lees ook: Startende ondernemers en zzp’ers lopen regelmatig belastingvoordeel mis: 5 dingen die je nu al kunt doen om geen aftrekposten te missen
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt vanaf 1 maart 2022 jaarlijks 218 miljoen vrij om mensen tegemoet te komen bij een opleiding.
Op die datum komt er een speciale website in de lucht waarop mensen aanspraak kunnen maken op maximaal 1.000 euro per jaar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de opleiding.
Deze regeling vervangt de fiscale aftrekpost voor scholingskosten bij de inkomstenbelasting. Vanaf 1 maart zijn dergelijke kosten dus niet meer fiscaal aftrekbaar.
Natuurlijk zijn regels verbonden aan de nieuwe tegemoetkoming, die geldt voor werkenden en mensen die werk zoeken. Zo krijgt de aanvrager niet zelf het geld overgemaakt, maar maakt het UWV dit over naar de instelling die de opleiding aanbiedt. Ook is het een eis dat de opleiding een erkende is. De aanvrager moet 18 jaar of ouder en EU-burger of partner van een EU-burger zijn.
Verder wordt gekeken of iemand geen studiefinanciering of andere vormen van publieke financiering van onderwijs krijgt.
De overheid noemt initiatief het STAP-budget. Dit staat staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en moet het makkelijker maken voor mensen om een opleiding te doen doordat ze zelf niet meer hoeven voor te schieten, maar belangrijker nog, dat ze niet via de belastingaangifte geld terug moeten vragen. Dit bleek voor velen toch te ingewikkeld. Daarnaast is alles vooraf, ook de hoogte van de bijdrage, bekend bij degene die een opleiding wil gaan volgen.
Voor mensen die een opleiding van meer dan 1.000 euro willen volgen, kan de nieuwe regeling flink tegenvallen. In de oude structuur kon men vanaf een drempel van 250 euro tot wel 15.000 euro aftrekken van de belasting. Deze oude regeling geldt nog voor opleidingen die betaald zijn vóór 1 januari 2022. Alles daarna moet via het STAP-budget geregeld worden.
Met het initiatief hoopt het ministerie dat mensen hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Ze zouden bijvoorbeeld hun baan niet hoeven verliezen door omscholing, of makkelijker aan een nieuwe baan kunnen komen.
Het budget van 218 miljoen euro moet zo'n 300.000 Nederlanders op jaarbasis te helpen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegenover Nu.nl.